Šesti Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda

U Bačkom Monoštoru je u subotu, 28. oktobra održan šesti po redu Sajam torti, kolača i poljoprivrednih proizvoda. Ova manifestacija okupila je četrdesetak izlagača iz cele Vojvodine – individualnih proizvođača, udruženja žena i privrednika, predstavivši divne domaće poslastice i gurmanluke: od torti – čuvene Doboš torte karakteristične za ovaj kraj, reform, voćnih torti…, preko domaćih kolača, štrudli, pekmeza i džemova, preko domaćih sokova i sirupa, do kulena i kobasica od divljači i začinske paprike.

Sva roba nestala je sa štandova u rekordnom roku, a organizatori – Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor za iduću godinu planiraju premeštanje Sajma u neki veći prostor, jer je sala doma kulture u subotu definitivno bila pretesna za oko dve hiljade posetilaca, među kojima je bilo i onih koji su se po monoštorske poslastice uputili i iz Beograda i Novog Sada.

Tema ovogodišnjeg sajma je bila šuma – konkretno šume UNESCO-vog Rezervata Biosfere, koje okružuju Bački Monoštor, pa su tim povodom u sklopu manifestacije organizovane i promo šetnje rezervatom za posetioce sajma, u saradnji sa JP “Vojvodinašume”.

Pored izložbenog dela, sajam je imao i takmičarski karakter, pa su nagrađene i autorke najistaknutijih poslastica. Za najlepšu tortu nagrađenja je Marjana Zetović iz Bačkog Monoštora, za najukusniju tortu – Aranka Bači iz Rumenke, za najbolji kolač – Ružica Marijanović iz Bačkog Monoštora, za najbolji džem – Ljiljana Zlatar iz Sombora, a u posebnoj kategoriji najboljeg tradicionalnog kolača zablistala je Marija Leka iz Bačkog Monoštora sa svojom “zabunitom gibanicom”.

Share this article