Regionalna razvojna agencija Bačka će uz podršku Razvojne agencije Srbije 21. februara 2019. godine održati info radionicu u Somboru, u okviru projekta: Održivi lokalni i regionalni razvoj Bačke - Međuinstitucionalna saradnja kao ključ razvoja ruralnih sredina u regionu Bačka.

Info radionica je namenjena poljoprivrednicima i nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava iz svih naseljenih mesta u opštini Sombor i Apatin.

 Teme na info radionici su :

- Podsticaji i podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i planovi za 2019.

- Podsticaji Pokrajinskog Sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i razvojnih fondova na teritoriji AP Vojvodine

- IPARD II - aktuelne i buduće mere podrške

- Modeli poslovnog udruživanja i umrežavanja poljoprivrednika po modelu i praksi EU (proizvođačke grupe LAG)

 Po obavljenim predavanjima planirana je diskusija o temama kao i iznošenje predloga poljoprivrednika.

Pozivaju se svi zainteresovani sa opštine Sombor i Apatin da prisustvuju i aktivno učestvuju u info radionici.

 Agenda - Info radionica za poljoprivrednike Sombor

Pravilnik o izmenama Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva, možete preuzeti u prilogu teksta.

Izmenjeni pravilnik o RPG-u, možete preuzeti OVDE.

 

LAG Panonski fijaker poziva sve žene da se prijave na Javni poziv za učešće žena iz ruralnih područja sa teritorije grada Sombora u okviru projekta "Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima".

Javni poziv je otvoren 40 dana, poslednji dan za predaju prijava sa pratećom dokumentacijom je 4. mart 2019. godine.

Preuzmite Javni poziv OVDE

Regionalna razvojna agencija Bačka raspisuje treći Konkurs za dodelu prava na korišćenje oznake Brend Bačke. Brend Bačke okuplja male proizvođače i pružaoce usluga, kao i udruženja iz ruralnih sredina Bačke čiju ponudu objedinjeno predstavlja i promoviše pod jednim imenom. Korisnici Brenda Bačke imaće priliku da na tržištu nastupaju pod ovom oznakom, da njihova ponuda bude predstavljena na zvaničnoj veb stranici Brenda Bačke, kao i da učestvuju na manifestacijama i obukama koje su predviđene projektom Brend Bačke 3.

Odluku o dodeli oznake Brend Bačke novim korisnicima Regionalna razvojna agencija Bačka će doneti najkasnije 10 dana od dana završetka konkursa.
Rok za podnošenje prijave: 31.7.2018. godine.

Način podnošenja prijava: Prijave se podnose lično ili poštom zajedno sa ostalom konkursnom dokumentacijom u Regionalnu razvojnu agenciju Bačka, Bulevar Mihajla Pupina 20/II, Novi Sad

Obrazac prijave

Konkurs za oznaku Brend Bačke

Pravilnik

 

Tokom održavanja 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu nagrađeno je nekoliko članova LAG „Panonski fijaker“. Za najbolju kolekciju nazimica nagrađena je Farma Radin iz Stapara, kup međunarodnog sajma u dvopregu osvojio je Dragan Trnjakov, kup međunarodnog sajma u četvoropregu osvojio je Ljubomir Trnjakov, na junior takmičenju bronzana medalja je pripala Aleksandri Trnjakov, takođe iz Stapara. Novi uspeh zabeležili su i Riđički vinari. Jelena Munižaba, član Udruženja vinograda i vinara „Riđički vinogradi“, osvojila je za vino Sauvignon Blanc zlatnu medalju, za vino Rose od autohtonog grožđa takođe zlatnu medalju i za vino Rajski rizling srebrnu medalju. Jeleni Munižabi takođe je dodeljena i plaketa Novosadskog sajma za kvalitet, što je poseban uspeh. Jasmina Šveljo, takođe član Udruženja „Riđički vinograd“ osvojila je visoku nagradu srebrnu medalju za vino Sauvignon Blanc. Slađana Radin,potpredsednik i Jagoda Kočić menadžer LAG „Panonski fijaker“ posetile su sajam kako bi podržale članove LAG-a koji su učestvovali na sajmu. Prisustvovale konferenciji „IPARD II u Srbiji-naučene lekcije i nove mogućnosti“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i bile na nekoliko bitnih sastanaka sa relevantnim predstavnicima različitih institucija radi budućih projekata LAG“Panonski fijaker“.

Nakon potpisivanja Ugovora o pripajanju LAG „Panonski fijaker“ u Apatinu održana prva sednica Upravnog i Nadzornog odbora, na kojoj se razgovaralo o budućim planovima i aktivnostima rada LAG-a. Za predsednika LAG „Panonski fijaker“ izabrana je Tatjanja Brdarić iz Apatina, a kao Potpredsednik LAG-a Slađana Radin iz Stapara. Posao koordinatora LAG „Panonski fijaker“ obavljaće Renata Kuruc iz Sonte, a lag menadžer Jagoda Kočić iz Stapara. LAG će delovati na 20 naseljenih mesta na području Apatina i Sombora u cilju ravnomernog ruralnog razvoja područja.

LAG Panonski fijaker u saradnji sa Kancelarijom za ruralni razvoj Vojvodine ugostio je tri dana LAG Međimurski doli i bregi iz Republike Hrvatske i ACT Grupu iz Slovenije, koji su kao jednu od aktivnosti iz projekta Ecool-Tour odlučili da posete Bačko Podunavlje. Studijska poseta je počela dočekom gostiju na čardi Šebešfok, na obali Velikog Bačkog kanala, dobrodošlicu gostiju su poželeli zamenik gradonačelnika Sombora Antonio Ratković, menadžer LAG „Panonski fijaker“ Jagoda Kočić i sekretar MZ Bački Monoštor Zdenka Mitić. Nakon toga usledila je vožnja brodićem Velikim Bačkim kanalom, pa poseta vizitoroskom centru Karapandža u rezervatu gde su gosti prošetali stazom uz stručnog vodiča i upoznali se sa bogatom florom i faunom Gornjeg Podunavlja. Drugog dana gosti su posetili ZOO vrt Miki u Kolutu, a nakon toga Memorijalni muzej Batinske bitke. U popodnevnim satima organizovan je odlazak i obilazak ponude eko-turizma u Bačkom Monoštoru. Na PG Periškić gosti su mogli da uživaju u degustaciji meda i proizvoda od meda. Zatim poseta crkvi svetog Petra i Pavla, obilazak porodične radionice koja se bavi izradom proizvoda od trske, kao i razgledanje Etno kuće Mali Bodrog. Na kraju dana organizovan je odlazak u Sombor i obilazak Županije. U Županiji goste je dočekao pomoćnik gradonačelinika grada Sombora za oblast kulture Branislav Svorcan koji je ukratko ispričao o Somboru. Poslednjeg dana gosti su obišli PG Rajčanji iz Čonoplje koji se bave proizvodnjom hladno ceđenih ulja. Obilazak Bačkog Podunavlja završio se u Apatinu gde su ih dočekali predstavnici LAG „Dunavski biser“. Nakon završetka ove studijske posete LAG „Panonski fijaker“ će nastaviti razvijati saradnju sa LAG“Međimorski doli i bregi“.

Predsednik Upravnog odbora Čaba Sakač, u ostavci, zahvalio se svim prisutnim na dosadašnjem radu, zalaganju i davanju doprinosa radu LAG-a, te prepustio predsedavanje Skupštine Slađani Radin, izabranoj za predsedavajuću Skupštine. Ona je pozdravila sve prisutne i poželala uspešan nastavak rada Skupštine. Usledilo je Usvajanje završnog računa za 2017. godinu i Usvajanje godišnjeg izveštaja o radu LAG „Panonski fijaker“ koji je prezentovala Jagoda Kočić, menadžer LAG-a. Nakon toga Srđan Grbić, predsednik Upravnog odbora, LAG „Dunavski biser“ obratio se članovima Skupštine gde je istakao i obrazložio potrebu i zadovoljstvo pripajanja LAG „Dunavski biser“, te je usledilo svečano potpisivanje Ugovora o pripajanju udruženja LAG „Dunavski biser“ Apatin udruženju LAG „Panonski fijaker“. Zatim je usledilo razrešenje starih članova Upravnog odbora, uz konstataciju sedam ostavki i donošenje odluke o izboru novih članova Upravnog odbora LAG „Panonski fijaker“. Kao članovi Upravnog odbora odabrani su: Slađana Radin, Vaci Karolj, Ivana Ožbolt, Zoran Šveljo, Ivan Marjanović, Tatjanja Brdarić, Nemanja Jović, Srđan Grbić i Tumbas Atila,a za članove Nadzornog odbora: Silvija Živić, Nikola Dobrijević i Kalinić Slavica. Takođe Skupština je usvojila izmene Statuta u cilju usklađivanja odredbi Statuta sa odlukom i ugovorom o pripajanju i primljeni su novi članovi u LAG „Panonski fijaker“.

Obaveštavaju se svi članovi LAG „Panonski fijaker“ da je vanredna sednica skupštine LAG „Panonski fijaker“ zakazana za 20.04.2018. godine sa početkom u 17 časova, u Edukativnom centru Poljoprivredne stručne službe, u Somboru , Staparski put broj 35.

Registracija učesnika Skupštine sprovešće se od 16.45 časova do 17 časova.

Preuzmite:

Poziv na vanrednu Skupštinu LAG Panonski fijaker

Godišnji izveštaj

Bilans uspeha

Zapisnik sa osnivačke skupštine LAG-a

Statut

Na sajmu zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina na selu Srbije, Lokalna akciona grupa „Panonski fijaker“ i grad Sombor uspešno su se predstavili posetiocima sajma.

Na štandu grada Sombora i LAG-a svoje proizvode izložili su: PR Ana Ilić Panjković- proizvodi zanatsko umetničke radionice Rustikanna iz Sombora, PG Periškić- pčelarski proizvodi iz Bačkog Monoštora, Udruženje žena „Rubac“ iz Kljajićeva- domaći kolači i torte, Udruženje vinara i vinograda „Riđički vinogradi“, bezdanska tkačnica „Novitet-Dunav“ - bezdanski damast, mesarska zanatska radnja „Lemeška“ iz Svetozara Miletića, začinska paprika KISS i PG Petar Maksimović iz Bezdana i „Linum“ doo iz Čonoplje koja se bavi proizvodnjom hladno ceđenih ulja, tinktura i testenine.

Posetioci sajma imali su priliku da uživaju u programu Hrvatsko kulturnog prosvetnog društva Silivije Strahimir Kranjčević iz Bačkog Brega.

Strana 1 od 3